13 juni, 2010

What a difference a day makes...

Takk for hjelpen til alle som var med og svarte på spørreundersøkelsen vår.  O. Mørk fra Revetal ble trukket ut som vinner av gavekort på 500 kr fra I Gros hage. Gavekortet er sendt på mail - kontakt meg om det ikke har dukket opp! 
Valget av hekk er avgjort - og det ble en vakker ferdighekk av agnbøk (carpinus betulus). At det er en ferdighekk vil si at det er planter som er ferdig utvokst i den høyden hekken skal ha. De har noen år på seg i planteskolen og gir et frodig og tett inntrykk fra første dag. Det kan være å foretrekke der man har behov for å skjerme eller skape rom fort, slik det var på Ørje der hekken står i grensen mellom hagen vår og parkeringsplassen til bank og apotek.
Agnbøk har vakre blader som likner på bøk, men den er i slekt med bjørk. Den holder løvet på gjennom vinteren så den gir skjerming også vinterstid når den brukes som hekk, akkurat som bøk. Uklippet er agnbøk et vakkert tre med søyleform. UMB har en fin artikkel for de som vil lese mer.
Agnbøk skal ikke toppes før den har nådd den høyden man vil ha hekken i. Den har gjennomgående stamme, i motsetning til for eksempel alperips eller sibirertebusk, som man bør skjære hardt de første årene for å få den tett fra bunnen av. Sidene av hekken bør man likevel klippe helt fra starten av. Hadde jeg plantet hekken hjemme i gårdshagen hadde jeg nok vært mer tålmodig og plantet små planter - i løpet av 3 - 4 vekstsesonger vil de nå den høyden de skal ha. Og 3-4 år mindre i planteskolen gjør også at det blir en rimeligere løsning.
Er det noen ulemper med å kjøpe og plante en ferdighekk? Sånn i tillegg til prisen er det faktisk noen til:
  • Store planter tar mye plass når hekken skal fraktes hjem - vi fikk 4 fulle europaller med hekk som måtte transporteres fra planteskolen. Det får ikke plass på en vanlig henger. 
  • Store planter er også tunge - så ryggen kjenner det godt etter en helg med hekkeplanting om man som meg ikke er direkte topptrent. 
  • Når jobben først er gjort må man være ekstra påpasselig med vanning. Store planter har mye bladverk i forhold til rotklumpen, og kan fort tørke ut. Det må vannes masse hele den første vekstsesongen. 
På bloggen i dag ser dere bilder som er tatt med ca 24 timers mellomrom - dere er vel enige i at det er litt av en forskjell?
2 kommentarer:

Frk.Dings sa...

wow..det var total makeover!
Det ble fint!!!!

Blomsterguri sa...

Det var super fint! Angrer på at jeg ikke kjøpte en slik hekk når jeg skulle plante en grense til naboen.