05 mars, 2013

Mars er beskjæringstid

I helgen var det vårstemning i hagen på Hiin. Mildt og solskinn, men dessverre snø og is og ikke noe jord å grave i. Da gikk jeg i gang med beskjæringssaksa isteden.Mars er fin tid for beskjæring av mange prydbusker, frukttrær og bærbusker. Når gradestokken holder seg oppe omkring null grader går det fint. Om det er kaldere der du bor, eller om du venter en skikkelig kuldeperiode kan det være greit å vente en da en uke eller to.

Hos meg har mange busker fått vokse litt for vilt de siste årene, så det var på høy tid med en skikkelig klipperunde. Det beste er jo om man klipper lite og ofte, heller enn hardt og brutalt, men noen ganger klarer man ikke å følge opp.

Buskmuren ble klippet ned til 10-15 cm - den får komme helt fra bunnen igjen. Samme med rosespirea. Disse pleier å tåle slik tøff behandling ganske godt - men det er ikke alle typer busker som gjør det, så spør fagfolk om du er usikker på om din busk tåler slik skjæring. Min fine blærespirea 'Diabolo' var ikke like forvokst, der klippet jeg bare noen av de eldste grenene helt ned. Da kommer nye skudd helt nede fra og busken beholder sin fine fasong. Ideelt skulle de andre buskene også blitt behandlet slik.

Jeg er ingen superekspert på beskjæring, men har da plukket opp noen gode regler via utdannelsen min og ved erfaring. Jeg deler gjerne de beste rådene for beskjæring av busker videre til deg!

1: Utstyr du trenger 
Du trenger en grensag til tykkere grener og en god beskjæringssaks til de tynnere kvistene og grenene. Det kan også være greit å ha et par hansker.

2: Ikke beskjær disse nå!
Busker som blomstrer om våren og tidlig på sommeren venter du med å beskjære til rett etter blomstringen. Dette gjelder for eksempel syrin, skjærsmin og gullbusk. Skjærer du dem nå, fjerner du blomsterknoppene som de dannet i fjor, og du får ingen blomstring i år.

3: Skadde og døde kvister
 Begynn alltid med å fjerne skadde og døde grener og kvister. Disse tar du vekk så nært bakken du kommer til. Har det knekt av en gren eller kvist i løpet av vinteren, så skjær bruddstedet rent, da leges såret bedre.

4: Kvister som vokser "feil vei"
Ta bort grener og kvist som vokser innover mot midten i busken, og ta bort kryssende greiner som ligger på hverandre og gnager.

5: Forme og forynge
Når de skadde grenene er tatt, er det på tide å forme busken litt. For både prydbusker og bærbusker er det viktig å få inn lys og luft. Det gjør plantene mer motstandsdyktige mot sykdommer og soppangrep. Er busken  tett fjerner man opptil 1 av 3 grener  helt nede (maks 15 cm fra bakken). Ta de eldste greinene og la de yngre stå.  Gå rundt busken og se den gjerne litt på avstand. Har den blitt ujevn eller skjev i formen kan du justere dette til slutt.

Håper tipsene mine hjalp deg litt - kommenter gjerne om du har gode tips om beskjæring eller spørsmål som ikke ble besvart her!

Vårhilsen fra Gro

2 kommentarer:

Torill sa...

Hei! Hva skal jeg gjøre med kirsebærtre? Det er helt gjengrodde og grener i alle retninger. Det blir veldig lite bær på det, er usikker på hva jeg bør gjøre.

Gro/ I Gros Hage sa...

Hei Torill! Du kan prøve å tynne ut grenene litt på kirsebærtreet. Begynn med evt tørre og døde grener, så ville jeg tatt de som vokser rett opp og innover i kronen - skjær noen av dem helt inn til hovedgrenene eller stammen (men la grenkragen stå igjen).
Vi vil beholde de grenene som vokser utover, gjerne litt nedhengende.
Men ikke skjær det for mye på en gang, det vil stimulere til masse nye skudd og du får et enda mer uryddig tre. Da er det bedre å skjære forsiktig over 2-3 vekstsesonger.

For å få mer bær kan det nok hjelpe å få mer lys inn i trekrona - men det kan også hende at treet trenger et annet kirsebærtre i nabolaget å utveksle pollen med.