14 oktober, 2013

Deilig oktobersøndag i høstløvet

I hagen vår har vi en stor spisslønn som jeg er veldig glad i. Tidlig vår når den blomstrer på bar kvist er den stappfull av humler og bier, på stekende sommerdager gir den deilig skygge, og på høsten gir den oss fine ekstra"neser" og vakkert gyllent løv.

Noen vil kanskje klage over mengdene løv det blir av et slikt stort tre, men med barn i hagen gir det også masse glede! I helgen har det blitt bygget løvborg under lønna vår. Og det er raskt å rake sammen nok løv til en fin og stor haug å hoppe i.


Hva skal man så gjøre med alt dette løvet som faller ned i hagen, når man er ferdig med å leke med det?

Om du har små mengder av trær med små blader, som bjørk - så kan du bare kjøre over løvet med gressklipperen og la det bli liggende i plenen, så hjelper meitemarken deg med å bryte ned løvbitene og gir litt næring til plenen med det samme.

Når det blir store mengder og store blader, som fra lønna vår, er det best å rake det opp og ta det bort fra plenen. Men ta vare på det - enten rak det inn i bed og under hekken som dekke for sarte planter gjennom vinteren, eller samle det i en løvkompost hvor det kan brytes ned. Løvet bør ikke blandes med den vanlige komposten (hvertfall ikke store mengder), da det brytes ned ganske sakte. Noen fyller løvet i plastsekker, jeg anbefaler ikke det, da det kan bli for tett og løvet råtner heller enn omdannes aerobt. I en åpen haug kan meitemark og luft komme til, og du får bedre omdannet løvmuld til slutt.

Om du ikke har en ledig kompostbinge, eller plass til en stor haug med løv, kan du gjøre som meg, og fylle løvet i luftige, løsvevde striesekker som også brytes ned sammen med løvet. Da holder løvet seg samlet selv om det skulle bli litt tørt. sekkene kan settes bak garasjen eller et annet sted ute av syne, og det er enkelt å flytte ut i bedene som jordforbedring neste sommer. Løvkompost får en fin struktur og er ypperlig som jordforbedring, men den er ganske næringsfattig.

God høst fra Gro!

2 kommentarer:

Atelier Kari sa...

Herlige bilder og gode tips!

Fagertunhagen sa...

Jeg savner de store lønnetrærne og alt det gylne løvet fra gamlehagen min. Ungene elsket å samle det i hauger som de hoppet og baset i - akkurat som på bildet ditt. Herlig:)