03 juli, 2008

Inngangspartiet - igjen! Og et bed for skygge

Jeg lovte dere at inngangen vår kunne bli en langvarig føljetong i sommer - ikke bare fordi den var overmoden for en oppfriskning, men også fordi jeg absolutt burde være medlem i TTT-klubben, arbeidet blir gjort litt nå og da. Nå begynner hovedtrekkene å komme på plass, mangler den nye singelen jeg ønsker meg, og så skal jeg lage trappetrinn foran trappene, der det nederste trinnet er ganske høyt. Men i første omgang anser jeg meg for ferdig, og jeg synes oppgraderingen har vært bra. Husker dere hvordan det var?

Ved inngangen har jeg et bed som har mer eller mindre full skygge, det får morgensol, og så titter solen innom igjen i deler av bedet på kveldstid. Mange synes bed i skygge er vanskelig, men det jeg har laget fremstår veldig frodig til tross for lite sol - mer om det til slutt. Nå vil jeg vise dere bilder av "Nå"


Skyggebedet er frodig, selv om blomstringen ikke blir så stor. Jeg har fyllt opp med mold og torvrik jord, iblandet en del kvist og kvast for å gjøre den luftig. Plantene som vokser der tåler skygge, og vil gjerne ha sur jord. Hovedstammen er bygget opp av ulike Hosta, foran Rhododendron (den vanlige grandiflorum, som ikke blir så veldig "grand" her på indre østland og Cunninghams white) Innimellom hostaene har jeg satt masse løk av Perleblomst, som blomstrer før Hostaene blir store. I tillegg har jeg Strutseving-bregne hentet fra skogen som gjør seg veldig flott. Noen akeleier og kattost har frødd seg og blomstrer også her i nesten full skygge. Der det er mest sol, har jeg plantet den trauste Potentilla, men hvitblomstrete sorter. Foran Potentillaen er det nå en liten utvidelse av bedet, som skal fylles med astilber, den vakre blågrønne Hosta 'Halcyon' og Rosestorkenebb 'Spessart'
Hosta 'Halcyon' og Rosestorkenebb 'Spessart' trives i skygge og har farge og struktur som utfyller hverandre.

9 kommentarer:

~ ♥ LISBETH ♥~ sa...

Heisan! Jada bloggeferie og bloggerferie fru blom, joda gidder ikke for mye foran pcèn men hilser på rundt om og slenger vel inn et innlegg når jeg har tid :o)) Men du, det ble skikelig fint utenfor hos deg, skygge er ingen hindring hi hi. Hosta er bare flott da, eneste jeg sliter med er at den fort blir svær så den bør deles hvert år, men det glemmer jeg jo...i år måtte jeg få hjelp av mannen i huset for å gå løs på røttene ,himmel de er knallhard. Jeg har klatreroser på forsiden av huset (coral down), bare morgensol,men de stortrives og nå er de et syn!
Kos deg videre i hagen sommeren igjennom. Har nytt av både peoner og andre nydelige bilder her inne hos deg.
Klem

hvorfor ikke... sa...

Å, ja, det ble flott, skikkelig velkomst - et deilig sted å slenge seg litt nedpå!

Håper det blir mange late, varme sommerdager til å nyte hagen!

Sommersmil Torunn

Olstad sa...

åhhh så fin den benken var er den ny? Synes det er blitt veldig fint ved inngangspartiet hos deg.

Guldkant På Livet sa...

Vilket vackert hus och fina vita stålmöbler och rosa pioner och grå lammöron, så otroligt vacker kombination... Kul att du kikade in hos mej, ha en bra sommar!! Mari.

Gunnemor sa...

Så fint du har fått det. Nå er jeg skikkelig lei meg for at jeg ikke stakk innom I Gros Hage, da jeg var i nærheten, men vet at jeg skal innom deg neste gang jeg kommer. Så nydelig snutt fra brylluppet ditt også. Jeg ble skikkelig rørt her jeg satt og så. Selv har jeg rukket å feire sølvbryllupp med mannen i mitt liv, og jeg har tenkt å holde ut de neste 25 også. Du får ha en fin og kos uke, og lykke til med hage prosjektet.

mandco sa...

Takk for nydelig inspirasjon! Jeg har masse skygge bed jeg snart skal ta fatt på :-) Foreløpig har jeg kun plantet hosta, men nå fikk jeg flere gode ideer :-)!

Elisabeth sa...

Heisann, og tusen takk for koselig kommentar i bloggen min.
Din `Sinsen`pelargon er jeg ganske sikker på heter `Pac Amelit`. Pelargon fra det tyske gartneriet Eisner :)

Høvebakken sa...

Så flott :)

Monicas Hage sa...

Så fint det har blitt. Den plassen med benken, ser kjempekoselig ut:)