03 oktober, 2007

Høstfavoritt: HestekastanjeFinnes det noe finere enn kastanjer om høsten? Den varme rødbrune fargen, de glatte fine nøttene som titter fram fra det røffe og piggete ytre. Hestekastanjens frukter må være en av de viktigste påminnelser om at man i blant må se forbi et lite flatterende ytre for å se skjønnheten innenfor.

Samtidig kan kastanjer om høsten være en plage. I min spede ungdom hadde jeg en nær venn som bodde i et lite hus under en stor hestekastanje. Å overnatte der på stormfulle høstkvelder kunne oppleves som å være under kryssild når kastanjene bombarderte taket.

Kastanjen i vår hage er fortsatt relativt ung, og er sådd fra en kastanje plukket i Bygdø allé.

10 kommentarer:

Hilde S. sa...

Hei hei.
Tusen takk for koseleg kommentar hos meg.
Hestekastanjer er flotte, gode å ta i, og fine å bruke i dekorasjonar.
Det er ikkje så mykje av dei her hos oss, men ein kjenning har eit tre der eg kan plukke:o)
Ha ein fin kveld.

Ida sa...

Dekorativt og lekkert! :)
God helg til deg.

Olstad sa...

For noen utrolig vakre bilder da. Det var vireklig flott. Vi har ett kastanje tre hos søstern til mannen i påvente at det skal bli større så det overlever hos oss. Vi er nemmelig ikke så snille med små planter...

De er flotte.

elin1976 sa...

Litt problemer å sende deg mail for jeg har ikke adressen;O) Men jeg lager på bestilling men du må vente etter jeg har vært i spania. Kan ikke du sende en mail på veslehuset og forklare hvordan du vil ha den? Masse klem:O)

Trines Hus og Hage sa...

Hei! Ja, enig med deg at kastanjer er nydelig. Var på Frogner og Bygdøy Alle i helga og der var det masse kanstanjer, ja. Ble veldig interessert da du sa du hadde sådd kastanje derfra. Sådde du bare en brun og den spirte? Fordi det er den brune kasjtanjen som er frøet til dette treet? På skolen til guttene mine står et par kastanjetrær som de samler fra. Derfor har vi en del på lager som jeg også dekorerer med. Men hadde vært artig med eget tre...

Rosépikene sa...

Så fint, dekorativt og fine farger! Ha en fin uke :-)

Hem och Lycka sa...

Å, det där var ju jättesnyggt, enkelt men snyggt! kram

Landliv sa...

Så romantisk - med kastanjetre fra Bygdøy allé... sikkert fordi jeg bare har gode minner fra området der - og bor langt unna nå. Her jeg bor, vokser det ikke kastanjetrær i det hele tatt - det blir for høyt over havet.
Men du: Går det an å spise kastanjene? Ristede kastanjer benyttes jo mye i andre land - men det er kanskje en annen sort kastanjer? Det har jeg lurt på... Noen som vet?

Mia sa...

Det er jo så fint med hestekastanjer. I mange år bodde vi på Frogner i Oslo, og jeg gikk daglig på Bygdø Allé. Om høsten pleide jeg å plukke en god del kastanjer, bare til pynt. Et år malte jeg mange med gullspray til jul (det var den gang gull var mer "inn"). Ikke har jeg tenkt at det går virkelig ann å så, og ikke minst få til et tre, fra en kastanje fra Bygdø Allé... Hvor lang tid har det tatt å få til et tre på den måten...?

Pulsatilla sa...

Kastanjetreet vårt er sådd av en gammel onkel, det er nok snart 20 år gammelt men har hatt litt kummerlige forhold en periode, så det har sturet og stått litt stille. Hestekastanje kan man ikke spise, det er kun den ekte kastanjen man kan det med. Tror kastanjene er ganske lette å få til å spire, der de trives. Har ofte sett de spirer bare liggende på toppen av komposten i løvet, så jeg vil tro de ønsker seg lett og luftig jord.